Ga naar de inhoud
‘Rats I’ 2023 Mixed Media Installation, Wood, Ceramics, Epoxy, Blown Glass, Foam (stuffing), Fabric and Electronics

Graduation work in the garden of the Nationaal Glasmuseum in Leerdam, autum and winter of 2023 spring of 2024.

Pas afgestudeerd van de Kunstacademie AKI Enschede ben ik nu sinds kort officieel in de leer en werkzaam bij meesterglasblazer Gert Bullée bij het Nationaal Glasmuseum.

Als Installatie kunstenaar ben ik erg aangetrokken tot ambacht en materialiteit. Daarin vond ik erg mijn ei in het glas. Materiaal reflecteert symbolisme, en glas zit er vol mee. Het dynamische warme glas wordt soms kil en doodgeslagen aan het einde van het proces. Het leeft in een dualistische wereld. Een wereld waarin ik kan spelen tussen ambacht en symboliek. Hierin bevindt zich een taal, waar ik pleonasmen, tautologieën en spreekwoorden uitlicht. 

De werken ‘Rats’ komen hieruit voort.  De verhalen van het materiaal en de vorm van de rat spreken over schoonheid en verderf, waarin ik een zoektocht ben aangegaan. De rat als pest, ongewenst in het huis, is een reflectie op het gezin en woonsituaties. Daarin bevraag ik het traditionele gezinsleven, en benijd het in dezelfde adem. 

Mijn installatie verandert intieme, bekende ruimtes. Begrijpelijk in vorm maar verloren in functie. In combinatie met schilderijen schep ik een narratief, die op zichzelf rijmt.

Dit strekt uit over een serie werken die uit mijn academietijd zijn voortgevloeid, waarin deze thematiek steeds verder wordt uitgediept.